Duurzaam & Effectief Samenwerken

Synergie in samenwerking bestaat wanneer de vakgroep of maatschap meer is dan de som der afzonderlijke delen 


Duurzaam &
Effectief Samenwerken

Synergie in samenwerking bestaat wanneer de vakgroep of maatschap
meer is dan de som der afzonderlijke delen 

Gedoe in samenwerking

In vakgroepen of maatschappen is regelmatig sprake van gedoe in samenwerking. Best logisch gezien de omstandigheden waaronder gewerkt wordt en de uitdagingen van de dagelijkse praktijk. Vaak wordt gedoe niet zo vaak herkend. “Dit hoort er nu eenmaal bij”, is een veel voorkomende gedachte. Er is een scheidslijn tussen constructieve dialogen aangaan en energieverlies door onduidelijkheid, frustratie, ergernis, irritatie en stress door gedoe in de vakgroep of een maatschap.

Eindeloze vergaderingen, besluiten genomen in de wandelgangen, agendapunten die oneindig doorgeschoven worden, geen consensus kunnen bereiken, langdurige uitval van collega’s, geroddel en soms zelfs gepest. Wat doe je dan ? Op de jaarlijkse heidag ‘doe je een teambuildings uitje ? Een extra GFMS  ? Je doet of het niet bestaat. Je vraagt een teamcoach om jullie individuele verschillen in kaart te brengen ? Nee, dat helpt allemaal niet op weg naar duurzaam effectief samenwerken.

"Stom verbaasd dat we doelen moesten formuleren." Dat is toch logisch ? Patiëntenzorg. Dankzij de strategiedag begrijp ik waarom het zo belangrijk is om hierbij stil te staan. Het levert efficiëntie en meer werkplezier op. We zijn doelgericht bezig !"
Vakgroeplid Saskia (43)

Wat helpt wel?

Als vakgroep of maatschap kan je leren duurzaam en effectief samen te werken. Op basis van een evidence based aanpak. Net als in de geneeskunde is de behandeling van samenwerking onderbouwd, vanuit systeemdenken. Een wetenschappelijke stroming binnen de organisatiepsychologie. 

Hoe weet ik dit?

Zelf al bijna 30 jaar arts en 10 jaar werkzaam als Spoedeisende hulp arts, is het belang van “evidence based practice” er bij mij met de paplepel ingegoten. Tegelijkertijd heb ik mij gedurende mijn loopbaan verbaasd en verwonderd over de teamcoach-behandelingen voor vakgroepen en maatschappen. Over de beoordelingsinstrumenten die worden gebruikt om medisch specialisten te toetsen op CANMEDS competenties. Maar hoe gaan we dat nou echt doen in de praktijk ? Kortom, naast mijn baan als spoedeisende hulp arts ben ik opgeleid in evidence based methodieken om duurzaam effectief te gaan samenwerken en in het omgaan met gedoe en conflicten. Daarnaast sta ik regelmatig op de werkvloer en weet en ervaar ik de dagelijkse hectiek zelf.

Aarzel niet langer en pak het monster” tijd- en energieverlies door onderling gedoe” aan door contact met mij op te nemen en in een gesprek te bepalen wat mogelijk is voor jullie situatie.

Hoe weet ik dit?

Zelf al bijna 30 jaar arts en 10 jaar werkzaam als Spoedeisende hulparts, is het belang van “evidence based practice” er bij mij met de paplepel ingegoten. Tegelijkertijd heb ik mij gedurende mijn looptijd verbaasd en verwonderd over de teamcoach-behandelingen voor vakgroepen en maatschappen. Over de beoordelingsinstrumenten die worden gebruikt om medisch specialisten te toetsen op CANMEDS competenties. Maar hoe gaan we dat nou echt doen in de parktijk ? Kortom, naast mijn baan als Spoedeisende hulp arts ben ik opgeleid in evidence based methodieken voor duurzaam effectief samenwerken en het omgaan met gedoe en conflicten. Daarnaast sta ik regelmatig op de werkvloer en weet en ervaar ik de dagelijkse hectiek zelf.

Aarzel niet langer en pak het monster” tijd- en energieverlies door onderling gedoe” aan door contact met mij op te nemen en in een gesprek te bepalen wat mogelijk is voor jullie situatie

Hoe ziet duurzaam & effectief samenwerken eruit ?

1. Samenwerkingsplattegrond

Medische vakgroepen of maatschappen worden samengesteld op grond van medische competenties, kennis en vaardigheden. Om een effectieve samenwerking te bereiken draait het om een gezamenlijk doel. Hoewel het doel patiëntenzorg overduidelijk lijkt, hebben dokters vaak hun eigen professionele overtuigingen, waarden en normen over hoe dat doel te bereiken  Niet nagaan hoe je collega’s erin staan en waar ze naartoe willen kan leiden tot gedoe. In vakgroepen en maatschappen speelt vaak ook de volgende problematiek. Posities binnen de vakgroep of maatschap zoals voorzitter of medisch manager worden vaak gekozen vanuit de medische inhoud. Omdat collegialiteit het lastig maakt om dit soort posities te vervullen, worden deze taken lastig uit te voeren. Te lang op dit soort posities zitten heeft invloed op je positie binnen het team. 

Op een samenwerkingsplattegrond wordt heel duidelijk wat jullie met elkaar bewerkstelligen. Patronen, interacties, energieverlies worden inzichtelijk gemaakt. Collectief bewustzijn over gemeenschappelijk gedrag  is noodzakelijk en inzichtgevend. Dit is de basis om verder te kunnen bouwen voor effectieve communicatie en samenwerking. Waarbij steeds wordt gekeken naar gezamenlijk gedrag. Mijn methodiek is gebaseerd op systeemdenken, een uitgebreide wetenschappelijke onderbouwde stroming uit de organisatiepsychologie. 


"It’s not the person, it’s the system”. Citaat M. Spanjersberg; grondlegger systemisch gedachtegoed 

2. Fundament van samenwerking

Het fundament voor duurzaam en effectief samenwerken leg je op een strategiedag. Op deze dag richt je je als vakgroep of maatschap op jullie missie, visie en doelen die bereikt moeten worden. Om jullie daarbij te ondersteunen heb ik een duidelijke methodiek en een visueel model ontwikkeld. Een heldere strategie draagt bij aan goede werksfeer op de afdeling en een duidelijke positie in de organisatie.

Een strategiedag begint met een gedegen voorbereiding door jullie zelf.  Het overzicht van jullie fundament ontvangen jullie, na afloop van deze dag. Dit dient als visuele geheugensteun. Zo wordt jullie gezamenlijke strategie een levend en zichtbaar gemeenschappelijk document dat leidend, hanteerbaar en uitvoerbaar is. De basis van het fundament zijn jullie eigen documenten en afspraken, die wij op de strategiedag actualiseren.

3. Interactiedag

Met het formuleren van een strategie en het in kaart brengen van hoe jullie samenwerking eruit ziet weten jullie hoe de weg eruit ziet naar duurzaam en effectief samenwerken. Interactiedagen borgen de transfer van weten naar kunnen.

Interactiedagen vormen de brug van weten, herkennen, naar ervaren en zelf kunnen. Wanneer jullie dit als team leren is de stap naar zelfstandig duurzaam effectief samenwerken gezet. Mij hebben jullie hierna niet meer nodig, jullie hebben met elkaar geleerd duurzaam effectief samen te werken.

4. Aanvullende postioneringsdagen

Wat voegen positioneringsdagen toe ? Een vakgroep of maatschap staat niet op zichzelf in een organisatie. Een ziekenhuis is een complexe organisatie met veel uiteenlopende belangen. Een missie, visie of doel van de vakgroep of maatschap, hoeft niet per se hetzelfde te zijn als die van de organisatie. Organisatie, maatschap en vakgroep beïnvloeden elkaar altijd. Maar ook vakgroep en afdeling of andere vakgroepen en maatschappen. Ook dit is systeemdenken. Met positionering dagen kijken we dus naar het systeem om jullie heen. Zijn daar factoren die het voor jullie als vakgroep of maatschap moeilijk maken om jullie doel te bereiken ? We brengen deze in kaart en kijken hoe dit strategisch te beïnvloeden zijn. Door te kijken naar het geheel en het relatienetwerk kan de interventie weleens minder voor de hand liggen dan aanvankelijk gedacht. Laat mij jullie helpen met het verhelderen  van jullie positie in de organisatie.

Accreditatiepunten ontvangen

Strategiedag

per medisch specialist 6 ABAN PE punten per dag

Interactie dag 

per medisch specialist 6 ABAN PE punten per dag

Strategiedag

per medisch specialist 6 ABAN PE punten per dag

Interactie dag 

per medisch specialist 6 ABAN PE punten per dag

Positioneringsdag

per medisch specialist 6 ABAN PE punten per dag

Voor samenwerking plattegrond

Accreditatie wordt aangevraagd voor (een gedeelte van) dit traject

Voor prediation®

Accreditatie wordt aangevraagd voor (een gedeelte van) dit traject

Positioneringsdag

per medisch specialist 6 ABAN PE punten per dag

Voor samenwerking plattegrond

Accreditatie wordt aangevraagd voor (een gedeelte van) dit traject

Voor prediation®

Accreditatie wordt aangevraagd voor (een gedeelte van) dit traject

Wat anderen zeggen over Duurzaam en Effectief Samenwerken

"De strategiedag sprak mij aan omdat op het moment dat ik het roer overnam van de vakgroep en er veel onduidelijk was. Om met frisse moed te beginnen hebben we snel een strategiedag ingepland en geen spijt van gehad. We plannen er nog een op korte termijn want het was bijzonder inzichtelijk en inspirerend. Fijne bijkomstigheid dat elk van ons nascholing punten kreeg voor deze dag."

Vakgroep voorzitter Jaap (34)

"Al langere tijd knaagde het bij mij dat we meer zouden kunnen bereiken dan er in zat. Door het traject duurzaam en effectief samenwerken werd onmiddellijk duidelijk waarom. Als bonus duidelijke visuele reminders. Het kost tijd en energie om te investeren in dit traject maar het levert nog veel meer tijd en energie op."

Medisch manager Erwin (51)

Al geruime tijd kwam het ene na het andere vakgroep lid bij mij klagen over zaken die niet lekker liepen. Eerlijk gezegd vond ik de gedachte dat dit traject meerdere dagen besloeg aanvankelijk niet zo aantrekkelijk. Uiteindelijk heeft de belofte duurzaamheid de doorslag gegeven. Dat was niet onterecht. Investering zeker waard. 

Zorgmanager Bert (49)

Werkplezier, efficiëntie, wendbaarheid
en duurzame inzetbaarheid vergroten
op basis van evidence based methodiek
in samenwerking

Werkplezier, efficiëntie, wendbaarheid en duurzame inzetbaarheid vergroten op basis van evidence based methodiek in samenwerking